Na een lange droogte, regen!

droogte aprilWegwaaiend zaad

Eindelijk, we hebben er lang op moeten wachten maar daar is de regen. Heerlijk! We kunnen zaaien, en dat is hard nodig.
De graafmachine had de grond behoorlijk kaal gemaakt en  in combinatie met de droogte zag het er zo uit: Dit is natuurlijk dramatisch. Maar zaaien op zulke droge grond heeft geen zin, het zaad waait weg en dus is geduld geboden.

Niet ingrijpen, geduld…

Onze handen jeukten om in te grijpen maar we moesten wachten op regen. Maandag 27 april (de dag voor de regen) was het zover: we konden aan de slag! We hebben de grond losgemaakt met de campagnole en konden gaan zaaien. Je ziet aan de poel hoe droog het is geweest, de poel stond vol tot aan de rand in januari!

Oevermengsel

We hebben rond de poel een oevermengsel gezaaid (sommige planten daarvan zijn eetbaar en/of medicinaal) en Waterkers (Nasturtium officinale).

Op de berg ,achter de poel zaaiden we een bijenmengsel, op de achterkant van de berg Zwartmoeskervel (Smyrnium olusatrum), Engelwortel (Angelica archangelica) en Kardoen (Cynara cardunculus). Tussen de bessen en de bomen, achter de berg, hebben we een klavermengsel gezaaid.

Klavers voor de bodem en de bijen

De klavers bedekken de bodem zodat die niet meer uitdroogt en de bodem structuur zich kan gaan herstellen. Verder binden klavers stikstof met hun wortels in de bodem (zo krijg je plantaardige bemesting). Klavers zijn ook zeer aantrekkelijk voor  wilde bijen en vlinders. We hopen zo de bijen te verleiden zich bij ons te vestigen.