De Lisdodde “in het zonnetje”

Bij lisdodde denk je eerder aan de sigaren dan eetbaar, maar niets is minder waar!
De lisdodde is een inheemse plant die op de Gedeelde Weelde geweldig groeit, en wat is ie nuttig!
Toen de graafmachine de poel gegraven had was de aarde kaal, in de poel en eromheen.
De pollen lisdodde waren door het graven overal terecht gekomen en sloegen zelfs midden in het weiland aan! In de poel kwam ze in een jaar tijd volledig tot hun recht.

Van de pluis van de sigaren kan je hele fijne tondel maken (handig om een vuurtje mee te stoken). Leg de pluis bijv droog gras en of berken schors onder, vonk erop, en wooshj de vlam erin. Probeer maar eens!

Kozakken of water-asperge

wildplukwiki schrijft: “In het voorjaar kunnen de witte jonge scheuten als een soort asperges gegeten worden. Verwijder de scheuten waar je niet met je nagel doorheen kan drukken. En dan? Koken, wokken, bakken, stoven en in soepen. Rauw te gebruiken in salades.

Frank “wiedt” de poel…

De groene kolven (bloemen) kan je ook eten, die moeten iets langer gekookt worden (15 min.). Als deze aren geel verkleuren (uiteindelijk worden ze de bekende bruine sigaren) kan het pluis verzameld worden. Door de stengel voorzichtig te buigen en te tikken op de mannelijke aar, komt het stuifmeel vrij en kan met behulp van een papieren boterhamzakje opgevangen worden. Het stuifmeel gebruik je als meel.”Natuurlijk gingen we de witte wortelscheuten proeven (direct uit de poel) en inderdaad; het smaakt verrassend lekker, komkommerachtig, een vleug radijs, lekker knapperig, het lijkt ons lekker door een salade!
De wortelstokken zijn zeer zetmeelrijk en zo een bron van voedsel.

Met de sigaren kan je, lampen poetsen (de binnenkant van de sigaar is namelijk altijd droog), geweerlopen werden ermee schoon gemaakt, met de pluis kan je kleding isoleren, kussens vullen. Met de bladeren kan je een dak waterdicht maken,en de gedroogde stengels kunnen tot stevige isolatieplaten geperst worden. Wat een veelzijdige plant!

Hieronder een factsheet van een studie waarin de mogelijkheden van lisdodde teelt op grote schaal, een gewas met toekomst.


herfst recept:

lisdodde wortels uit het vuur (en dat vuur maak je natuurlijk aan met lisdoddepluis)

Zoek 15-20 wortels per persoon, maak ze schoon.
Maak een vuur. Laat de wortelbast zitten, die dient als een soort bescherming tegen het vuur.
Leg de wortels in het vuur of in de hete kolen.
Na tien tot twintig minuten kan je de wortel openscheuren en de zetmeel rijke vezels eruithalen.
De vezels zijn direct eetbaar, warm en zoetig.
Typha latifolia: Grote Lisdodde
Plant familie: Typhaceae
Plantenlaag: Kruidlaag
Bloeitijd: juni – juli
Oogsttijd: hele jaar door
Planten functies: vers eetbaar,
tondel, dakbedekking, veevoer
https://www.veenweiden.nl/natte-teelten/