Biodiversiteit is essentieel

Biodiversiteit is essentieel

De bosrand: het walhalla voor plant en dier

In een bosrand is heel duidelijk te zien hoe bomen, struiken, planten op een gezonde bodem samen leven met vogels, insecten en andere dieren. In die samenhang vormen ze een evenwichtig en veerkrachtig ecosysteem (biodiversiteit). In de natuur zie je ook plantengemeenschappen, altijd divers, nooit “mono“. Een tuin met veel verschillende plantensoorten is productiever en veel minder kwetsbaar voor plagen. Een voedselbos (uitgekiende plantengemeenschap) is ook een leefplek voor insecten, vogels en allerlei (kleine) dieren.

Dieren en planten zijn afhankelijk van elkaar.

Samen leveren ze een bijdrage aan de bestuiving of bestrijding van plagen. Zo zijn er planten die beestjes op afstand houden waar andere planten slecht tegen kunnen. Planten kunnen elkaar positief of negatief beïnvloeden. Sommige planten zorgen voor stofjes in de bodem, waarvan andere soorten beter groeien. En andersom kan ook, sommige planten staan juist niet graag bij een bepaalde andere plant.
Een ecosysteem houdt zichzelf in stand zonder toevoegingen van buitenaf, zoals mest, compost en andere bodemverbeteraars. Biodiversiteit is essentieel voor natuurlijke balans.

Vaste eetbare planten in een gemeenschap

Een permacultuur moestuin (een voedselbos dus ook) is voor een groot deel ingericht met vaste planten.  Meerjarige planten hoeven we niet ieder jaar op te kweken en we kunnen er wel van oogsten. Dat scheelt niet alleen energie, maar laat ook de bodem intact. We hebben ook veel verschillende plantensoorten die op één of andere manier eetbaar zijn, zoals vruchten, noten, zaden, bladeren, knollen en wortels van planten, bomen en struiken waarvan nog bijna niemand ooit van gehoord heeft.
Planten die niet alleen om op te eten zijn, ook hun bijdrage te leveren aan de gemeenschap.