De boom zoemt…

Niet eetbaar maar zo hard nodig: Frangula Alnus

Op zoek naar iets wat ik water moest geven hoorde ik een indrukwekkend geluid, hard gezoem. Een van de bomen zoemde….. Dat verwachtte ik niet zo tussen de bomen van het geriefbosje achterin het voedselbos. Ik ging op zoek  naar het geluid en kwam bij een boom uit.Dat verbaasde me, tot nu toe koppelde ik bijen vooral aan bloemen in het veld; klavers, margrieten, goudsbloem, phacelia, etc….
Dat bijen ook bomen nodig hebben had ik nog niet op mijn netvlies staan.
Maar wat is dat prachtig: een boom vol met zoemende hommels die zich te goed deden aan de nectar van de boom. Mijn app op de telefoon gaf aan dat dit de Frangula Alnus is, ook wel Sporkehout.
Sporkehout heeft een voorkeur voor een zure, natte tot vochtige bodem in allerlei bostypen. Uit afgehakte of gezaagde takken groeit Sporkehout weer snel uit. Daar lijkt de Nederlandse naam van afkomstig te zijn: in Sporkehout is sprokkelhout te herkennen. Sporkehout is goed herkenbaar aan de armbloemige trosjes met groenachtig tot witte bloemetjes die in de oksels van bladeren staan. De gaafrandige bladeren staan verspreid aan de takken. De besachtige vruchten kleuren van helder groen eerst rood en later zwart.

De bessen zijn niet eetbaar maar gelukkig ook heel erg vies. Zo is niet alles eetbaar in het voedselbos, maar wel nodig en nuttig.

de app ObsIdentify is een product van Observation International, in een samenwerking met COSMONiO Imaging BV, Naturalis Biodiversity Center en Natuurpunt.